DVE FILATELISTIČNI RAZSTAVI OB PETI OBLETNICI VPISA SLOVENSKEGA KEKLANJA NA UNESCOV SEZNAM REPREZENTATIVNE NESNOVNE KULTURNE DEDIŠČINE ČLOVEŠTVA.   

V DUO centru v Veržeju so svojo letno razstavo čipk in ročnih del v drugih tehnikah pripravile Murske ribice, klekljarice pri Kulturnem društvu Slavka Ostrca iz Vežeja.

Član FD Maribor Milko Linec pa je pripravil čipkarsko - filatelistično razstavo na šestih razstavnih oknih. Razstavni eksponat predstavlja sedem klekljarskih skupin iz različnih pokrajin Slovenije. Mariborsko filatelistično društvo je ponudilo pomoč, ker v Prlekiji in Prekmurju ni aktivnega filatelističnega društva, ki bi ga lahko pripravilo.

Svečano odprtje je bilo 6. maja v DUO centru v Veržeju, kjer si lahko razstavo ogledate do 31. maja.

Violinistka je Katarina Prašiček, v rdečem predsednica klekljarske skupine Murske ribice
Tatjana Prelog, v ozadju pa poleg župana direktor Marianuma Veržej Blaž Cuderman.

Foto: M. Linec

 

Milko Linec in župan občine Veržej Drago Legen 

Foto: B. Cuderman

Oblikovanje ovitka: Milko Linec
Oblikovanje žiga: Mitja Jančar/ Milko Linec


29. novembra 2018 je bila na Reprezentativnem seznamu nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisana tudi enota Klekanje čipk v Sloveniji. Ker ob istem vpisu in 5. obletnici vpisa ta enkraten dogodek ni bil filatelistično dokumentiran, se posamezni filatelisti
dogovorijo, da bodo klekljarice svoje pregledne letne razstave v letu 2024 posvetile tudi temi dogodka. Filatelisti pa so pripravili filatelistično razstavo, priložnostni poštni ovitek in
priložnostni poštni žig.

V Mariboru že 19 let deluje klekljarska skupina Taščice pri mestni četrti Koroška vrata. Klekljarice so tudi letos pripravile razstavo čipk in drugih ročnih del. Član Filatelističnega društva Maribor Linec Milko pa je pripravil čipkarsko – filatelistično razstavo na osmih razstavnih oknih razširjenosti klepljanja v Sloveniji. Ob tej priložnosti je bila postavljena razstava pod južno tribuno NK Maribor od 22. 4. - 26. 4. 2024.

Na sliki (levo) članice Taščic, igralec Bojan Maroševič (levo),
ki je povezoval program in avtor razstave, član društva FDM Milko Linec.

Foto: B. Bračič

Priložnostni ovitek in priložnostni poštni žig, ki ga je založilo društvo FDM

Oblikovanje ovitka: Milko Linec
Oblikovanje žiga: Mitja Jančar/ Milko Linec


Letos mineva 150 let od rojstva  najslavnejšega slovenskega generala, branitelja slovenske severne meje, domoljuba in poeta.

Ker je leto 2024 leto generala Rudolfa Maistra se bo zvrstilo niz spominskih prireditev po vsej državi.

S skromnim razstavo o Rudolfu Maistru se jim pridružuje tudi Filatelistično društvo Maribor, ki je na Pošti v Mariboru postavilo razstavo posvečeno generalu Maistru, ki je življenje posvetil vojaški službi, v kateri je dosegel najvišjo, generalsko raven.

Umetniško plat je izživel z likovnim in pesniškim ustvarjanjem ter strastnim zbiranjem knjig. 

 


RAZSTAVA OB 90. OBLETNICI FILATELISTIČNEGA KLUBA V MARIBORU


V avli UKM smo decembra 2023 postavili razstavo, ki je predstavljala dejavnost Filatelističnega društva Maribor, ki nadaljuje tradicijo Filatelističnega kluba v Mariboru.

Prikazani so bili dokumenti (originali in kopije) o dejavnosti članov društva ter družbena zbirka priložnostnih ovitkov in priložnostnih poštnih žigov, ki jih je izdalo in založilo FD Maribor. Z njimi so filatelisti na svoj način spremljali dogodke ali obletnice v Mariboru in širše.

Odprtje razstave sta z glasbenim programom popestrila:

Rok Šinkovec in Igor Bračič, člana skupine Slon in Sadež.

Razstava je bila na ogled od 4. do 16. decembra.